6 razloga zbog kojih će vam biti lakše da kažete NE plastičnim kesama

Miroslava KB

Miroslava KB

Kada su u aprilu 2018. godine plastčne kese počele da se naplaćuju, primetila sam da se prodavci često skoro pa snebivaju da ih naplate. Delovalo je kao da im je neprijatno da naplate nešto što je do tog momenta bilo besplatno i podrazumevalo se. S druge strane kad god bih na pijaci rekla da mi kesa nije potrebna, dešavalo se da se prodavac široko osmehne uz odgovor: „Mi kese ne naplaćujemo! „

Kupci su takođe delovali podeljeno u grupe, jedni koji nisu želeli da daju pare za nešto što je do tada bilo besplatno pa su od kuće -U inat- nosili svoje torbe i kese i one kupce koji su redovno kupovali kese čisto da pokažu da im pare nisu problem. No štetnost plastičnih kesa možemo da sagledamo tek kad se odvojimo od ovih čisto finansijskih momenata.

Iako su ove godine plastične kese proterane iz radnji, stiče se utisak da ljudima nije potpuno jasno zbog čega su one postale nepoželjne. Stoga evo nekoliko dobrih razloga da više ne koristite plastične kese, već pređete na platnene.

ekolina.net

1. Štetne su za prirodu i životnu sredinu

Putujući Srbijom sigurno ste videli da su baš plastične kese najrasprostranjenija vrsta otpada. Kako su izuzetno lagane, nošene vetrom mogu preći velike razdaljine, stoga se mogu naći i na najudaljenijim i najnepristupačnijim mestima. Primer za to je nedavno pisanje CNN u kome se navodi da je američki podvodni istraživač zaronio najdublje što je čovek ikada zaronio i na površinu se vratio sa, pogađajte, plastičnom kesom. Možda su plastične kese uspele da zarone i dublje nego što će čovek ikada moći.

2. Štetne su za životinjski svet

U aprilu 2019.  godine svet je obišla vest da se na obale Sardinije nasukao uginuli kit i da je u stomaku imao oko 22kg plastičnih kesa i ostalih plastičnih predmeta. Kada govorimo o plastičnim kesama ne mislim samo na kese koje smo izbacili iz prodavnica, i kesa od praška za već je plastična kesa, kesa u kojoj je spakovan pirinač i ostali proizvodi. Sve su to plastične kese na koje ne računamo i koje često previdimo kada govorimo o kesama.

3. Štetnost za ljude u vidu mikroplastike

Mikroplastika je najjednostavnije rečeno plastika koja nastaje raspadanjem plastičnog otpada (pa tako i plastičnih kesa koje odbacimo), tačnije sva ona plastika manja od 5mm može se ubrojati u mikroplastiku. A da li li ste znali da je baš ta mikroplastika svuda oko nas? U čak 90% uzoraka morske soli pronađena je mikroplastika. Kako prenosi Gardian prosečna osoba konzumira preko 50000 čestica mikroplastike godišnje, a voda iz plastičnih boca sadrži čak 22 puta više mikroplastike od vode iz vodovoda. Naučnici još uvek ne znaju kakav je uticaj mikroplastike na ljudski organizam, mada su svi saglasni oko činjenice da je treba što manje koristiti.

4. Prave se od sirovina koje dolaze iz neobnovivih izvora.

Plastične kese koje danas koristimo su najčešće napravljene od nekog izvora fosilnog goriva, bilo da je u pitanju nafta ili prirodni gas. To su sirovine koje spadaju u neobnovive izvore. Nameće se pitanje, da li je održivo trošiti neobnovive izvore zarad pravljenja nečega što tako olako baca?

5. Ne može se reciklirati

Reciklaža plastičnih kesa je skupa i često neizvodljiva. Možda bi najjednostavnije bilo da sami reciklirate svoje plastične kese tako što ćete od njih isheklati plastične torbe ili neke druge upotrebne predmete.

6. Koristimo ih svega nekoliko minuta,

po nekim izvorima 15min, drugi kažu 20min, mada ni jedna od ove dve brojke ne može da opravda korišćenje plastičnih kesa.

Postoji li adekvatna zamena za plastičnu kesu

Papirne kese , pored toga što su skupe za proizvodnju i teže za transport od plastičnih kesa, mana im je i to što se moraju proizvoditi od sirovog drveta. Stoga je bitno da vodite računa da one budu proizvedene iz odgovornih izvora, a na to ukazuje oznaka FSC, koja je ustanovljena 1993. a garantuje nam da se sirovinama iz svetskih šuma gazduje u skladu sa održivim razvojem. Papirne kese se ne mogu praviti od recikliranog papira jer moraju da poseduju odgovarajuću čvrstinu. Kada jedna papirna kesa dotraje možete je odložiti ukontejner za reciklažu ili baciti ukompost.

Biorazgradive kese  za koje su potrebni određeni aditivi da bi se razgradile takođe nisu najadekvatno rešenje.

Pamučne torbe i cegeri su odlično rešenje ukoliko su napravljeni od materijala koje ste nameravali da bacite, pa ste ih ponovo iskoristili i od njih napravili sebi ceger, kao i kese za voće i povrće, ali to već spada u domen kupovine bez otpada, što je takođe moguće. Ukoliko vam ovo deluje previše komplikovano, bitno je da znate da je platneni ceger dobro rešenje ukoliko ga koristite godinama.

Na kraju, pre nego što sledeći put posegnete za plastičnom kesom, zapitajte se da li vam je zaista potrebna i da li je možete iskoristiti još nekoliko puta. Ukoliko to nije slučaj, onda vam nije ni potrebna.

Comments are disabled.