Da li je odeća od organskog pamuka luksuz ili potreba?

Miroslava KB

Miroslava KB

Kada sam prvi put, pre malo više od godinu i po dana dobila za bebu prvi komad odeće od organskog pamuka, mislila sam da je u pitanju nova vrsta luksuza i bespotrebno bacanje para. Mislila sam da nas opet hvataju na foru roditeljske bolećivosti kad su deca u pitanju. I ovako im kupujemo svega previše, a sad još i ovo. Danas, godinu i po dana kasnije mislim da je odeća za decu od organskog pamuka potreba! Šta se u međuvremenu promenilo, pokušaću da objasnim u ovom tekstu.

@ekolona_net

Šta fali običnom pamuku?

Od nekadašnjeg „belog zlata“ kako su ga Evropljani nazvali prvi put kada su se susreli sa njim 800. godine, pamuk je postao jedna od biljaka koja se najviše tretira i genetski modifikuje. Očigledno je „belo zlato“ bilo potrebno učiniti dostupnim širokim narodnim masama, pa je tako kvalitet i ovoga puta žrtvovan u korist kvantiteta. O tome koliko se ova biljka zaista tretira raznim hemikalijama možda najbolje pokazuje sledeći primer. Naime da bi se proizvela količina pamuka dovoljna za proizvodnju jedne majice potrebno ga je poprskati sa 17 kašika veštačkog đubriva i po jednom kašikom aktivnih hemikalija poput pesticida, herbicida i insekticida. Za potrebe brzorastuće brze mode potrebno je da pamuk što pre bude spreman za žetvu pa su i regulatori rasta neizbežni (tretira se od osam do deset puta). Podaci pokazuju da je za proizvodnju običnog pamuka potrebno i mnogo više vode, nego za proizvodnju organskog pamuka. Jasno je da se ovakvom proizvodnjom pamuka zagađuje  cela planeta i sav živi svet na njoj.

Zbog čega su deca najugroženija?

Kako je debljina dečje kože samo jedna petina debljine kože odrasle osobe, nije ni čudo što se javila prvo proizvodnja dečje odeće od organskog pamuka. Hemikalije kojima se konvencionalni pamuk tretira mogu izazvati iritacije i na koži odrasle osobe, a kamoli na tako tankoj i osetljivoj koži deteta.

Šta je toliko magično kod odeće napravljene od organskog pamuka?

Organski pamuk deluje umirujuće na našu kožu, ne izaziva nikakve iritacije i mekši je od konvencionalnog pamuka. Upravo zbog toga je najbolje da se upravo takav pamuk nađe u dodiru sa kožom novoroženčeta ili dece. Odeća koja je proizvedena od organskog pamuka se pakuje u kartonsku ili papirnu ambalažu, dakle ni traga plastičnim pakovanjima, i na sebi najčešće sadrži oznaku GOTS (Global Orgnic Textile Standard), što je Svetski standard za organski tekstil.  Samo proizvodi koji sadrže minimum 70% organskih vlakana mogu dobiti ovaj sertifikat.

Šta GOTS podrazumeva?

Ovaj standard je uveden 2006. i podrazumeva da su sve hemikalije koje su korišćene u procesu proizvodnje pamuka netoksične i razgradive. Ambalaža u kojoj se pakuje ovakva odeća ne sme sadržati PVC. Moraju se zadovoljiti strogi propisi o otpadu prilikom proizvodnje. Takođe, uslovi u kojima se proizvodi proizvod moraju biti sigurni i higijenski ispravni. Iako ovo deluje kao nešto što se podrazumeva, to nije baš uvek slučaj. Ne sme postojati diskriminacija zaposlenih i radni sati moraju biti plaćeni pošteno. Dakle nema maloletne radne snage, izrabljivanja i rada do iznemoglosti.

 Sve ovo utiče na to da cena proizvoda bude viša, ali svakako znate šta ste njom platili. Platili ste pamuk koji je uzgajan tako da ne šteti planeti, ni živom svetu na njoj. Platili ste ambalažu koja se lako može kompostirati ili iskoristiti u neke druge svrhe. I platili ste fer cenu nečijeg radi, čoveka ili žene koji je svojom voljom napravio taj proizvod, koji isto kao i vi ima svoj život, hobije, porodicu, može da im se posveti i ne mora da radi ceo dan u nehigijenskim uslovima u nekim podrumima bez tračka svetlosti. Kada sve ovo uzmete u obzir shvatićete da cena odeće od organskog pamuka i nije toliko visoka. No i pored toga ostaje pitanje:

Kako pomiriti budžet i cenu odeće od organskog pamuka?

Izgleda da je u 21.veku nastalo novo „belo zlato“, a to je organski pamuk, koji jasno je, ne može svako da priušti. Pa kako onda pomiriti visoku cenu i skroman kućni budžet? Odgovor nam stiže ni manje ni više već iz jedne od najbogatijih zemalja Evrope, Finske.

U pitanju je brend koji proizvodi odeću od organskog pamuka za bebe i decu. Znate i sami da deca, a pre svega bebe prerastu odeću jako brzo, a nama ostaje gomila stvari sa kojim posle ne znamo šta da radimo. Ovaj brend je rešio da odeću od organskog pamuka iznajmi mamama kojima je ona potrebna za određenu mesečnu novčanu nadoknadu. Ako se vi kao mama pretplatite na usluge ovog brenda, dobijaćete redovno pakete odeće čija će veličina pratiti rast vašeg deteta. Kada vaše dete preraste odeću koja se nalazi u paketu, vi je vraćate i nju dobija druga mama čijem detetu ta odeća odgovara. Naravno odeća je pre toga oprana ekološkim deterdžentom i pregledana za slučaj da nešto treba da se ušije ili popravi. Ne znam za vas, meni ovo zvuči kao sjajan spoj onoga što je dobro za naš budžet, ali i za planetu. Ovakav tip proizvodnje takođe predstavlja odličan primer kružne ekonomije, o kojoj ću pisati u nekom od narednih tekstova.

Druga opcija koja je možda prihvatljivija za naše prostore jeste koristiti odeću koju su starija deca prerasla ili polovnu odeću. Ona je obično oprana mnogo puta pa je moguće da se količina hemikalija smanjila ili ako je odeća dosta stara moguće je da je proizvedena od pamuka koji nije bio toliko tretiran hemikalijama.

Treća opcija je da kupujemo pametno i da kvantitet napokon ustupi mesto kvalitetu. Shvatanje da je bolje imati par kavalitetnih stvari  od organskog pamuka nego pun orman stvari koje smo kupovali stihijski, na akcijama, sumnjivog kvaliteta i proizvedene u neadekvatnim uslovima.

Na kraju, volela bih da mi napišete šta je vama bitno? I da li mislite da je odeća od organskog pamuka samo novi trend ili nešto što treba da postane standard?

Upotreba sadržaja dozvoljena je samo uz odobrenje autora. Preuzimanje materijala, moguće je samo uz navođenje izvora: www.ekolina.net, sa linkovanjem sadržaja.

Comments are disabled.