Eko roditeljstvo

Miroslava KB

Miroslava KB

u 6 jednostavnih korak

Planetu nismo nasledili od svojih predaka, već smo je pozajmili od svoje dece.

U jeku naglog topljenja glečera i nakon požara u Amazoniji i ostalih posledica klimatskih promena, ne možemo a da se ne zapitamo u kakvom je stanju ostavljamo budućim generacijama. Kakvi izazovi njih čekaju ako MI koji smo sada tu ovako nastavimo? Šta smo uradili danas, da bismo pomogli generacijama sutra? Kako odgajamo svoju decu? Imaju li na koga da se ugledaju ili će morati da ispravljaju naše greške?

Iako ponekad deluje da kao pojedinci ne možemo mnogo da uradimo. Ipak ti pojedinačni doprinosi koji se kumuliraju mogu mnogo da promene. Počnite polako, prvo puzeći, pa malim koracima, i dok ste se okrenuli, shvatićete da uveliko trčite stazom promena, i da na toj stazi niste sami.

Ako ipak ne znate odakle da počnete, dajem vam nekoliko predloga kako da svoje roditeljske dane učinite održivim za planetu i životnu sredinu.

Platnene pelene su odlična eko opcija

Pored toga što štede kućni budžet, platnene pelene štede i našu planetu, kao i sve ostale višekratne stvari koje koristimo. Jedna beba tokom perioda pelenaštva potroši preko 5000 jednokratnih pelena. Sve one završe na otpadu gde se dugo razgrađuju (i do 500 godina) i ugrožavaju životnu sredinu. Umesto jednokratnih pelena možete koristiti višekratne koje se mogu oprati i ponovo koristiti i dovoljno ih je imati oko 25, za ceo period u kome je vaša beba u pelenama. One se lako koriste i još lakše održavaju, a ono što ih još čini neodoljivim su dezeni u kojima se mogu naći.

https://www.instagram.com/p/BpIb0HLgzQf/

Smanjite upotrebu vlažnih maramica

U novije vreme vlažne maramice su postale nešto bez čega se roditeljstvo ne može zamisliti. Iako su nam olakšale roditeljske dane, ispostavilo se da su veoma štetne za životnu sredinu. Takođe su se uvukle i u druge sfere naših života, pa tako imamo i vlažne maramice za kućne ljubimce, za brisanje i čišćenje raznih površina u kući. Ako stavimo na stranu hemikalije koje one često sadrže, ono što otežava njihovu razgradnju jesu plastične niti od kojih su sastavljene. Najbolje ih je u potpunosti izbaciti iz upotrebe, ili barem njihovu upotrebu ograničiti i smanjiti na najmanju moguću meru. Umesto vlažnih maramica možete koristiti obične pamučne maramice, koje je dovoljno nakvasiti vodom. Njih kao i platnene pelene na kraju možete oprati i koristiti ponovo. U Nemačkoj, patronažne sestre mamama uveliko preporučuju da pelensku regiju bebe prebrišu mešavinom maslinovog ulja i vode i to u srazmeri 1:4.

Iskoristite odeću od starije dece

Sigurno u albumu imate bar jednu sliku na kojoj nosite odeću od starijh brata, sestre ili rođaka. Deca, a bebe pogotovu brzo prerastu svoju odeću, pa ona često ostaje skoro nova. Kako je tekstilna industrija jedan od najvećih zagađivača, učestvuje sa 10% u uskupnoj emisiji štetnih gasova, pored toga što pospešuje efekat staklene bašte ona zagađuje i vodene tokove i zemljišta. Stoga je potrebno smanjiti kupovinu nepotrebnih stvari i pre svega se truditi da iskoristimo upravo ono što imamo, a višak stvari je upravo to. Potrošački mentalitet -kupi-iskoristi-baci- potrebno je zameniti mnogo boljom kategorijom -kupi-koristi-koristi-pozajmi-koristi i tako u nedogled, gde je bacanje veoma retka kategorija.

Kupujte igračke koje biste rado sačuvali za svoje unuke

Kada dobijemo dete želimo da mu priuštimo baš sve što je u našoj mogućnosti, a na toj podugačkoj listi igračke sigurno imaju svoje posebno mesto. Još ako ste kao dete rasli u periodu sankcija i hiperinflacija gde su igračke bile prava retkost, jasno je da ćete kupovinom igračaka za svoje dete pokušati da nadomestite i neke svoje praznine. Dok se okrenete, igračaka ima preko svake mere, a vaše dete od previše svega više i ne ume da se igra. Odlučite se za manje kupovine i više mašte i pre za kvalitet, nego za kvantitet. Odaberite za svoje dete one igračke, koje biste rado voleli da vidite i u rukama vaših unuka.

Budite sa decom što više napolju

Priroda je čovekovo najbolje okruženje, a deci je i najneophodnije. Ako decu umesto u igraonicu ili tržni centar izvedete u park, znajte da ste napravili pravi izbor. Jer kako je rekao Ranko Rajović, naš poznati stručnjak u oblasti ranog razvoja deteta :”Zadatak svakog roditelja je da mu dete bude spretno i okretno!” , a to se može postići samo ako je dete u svakodnevnom kontaktu sa prirodom.

Dojite

Ukoliko ste u mogućnosti dojite svoju bebu, jer to je najjednostavniji način da je nahranite, bez korišćenja dodatnih resursa. Vaše mleko je najhranljivije, uvek savršene temperature i sastava, o ostalim benefitima dojenja da i ne govorimo.

Koji su vaši predlozi za roditeljstvo u skladu sa prirodom i životnom sredinom?

Comments are disabled.